Reklama
 
Blog | Lucia Šlechtová

Ptám se pouličního osvětlení: „ty taky slavíš Vánoce?!“

Asi si říkáte, mešuge ženská, proč TEĎ píše o Vánocích... Já vím, já vím, Vánoce u jsou dávno pryč a stejně tak i Silvestr, ale v hlavě mi znovu vyvstalo něco, smysl čehož mi stále jaksi uniká.

Kdo a proč vlastně potřebuje každou zimu montovat na stojany veřejného osvětlení svítící hvězdičky, stromečky, sněhuláčky, zvonečky, řetězy a další podobné pi… pitominky?

Když nad tím tak přemýšlím, nemůžu si nevybavit scénu z jednoho tuším italského filmu (už ale nevím, jak se jmenoval). Antisemiti se snaží jednomu Židovi znepříjemnit život, a tak mu obarví jeho koně nazeleno a opatří jej viditelným nápisem „JUDE“. Když ho majitel takto uvidí, poněkud překvapeně směrem k němu pronese „to jsem nevědel, že ty jsi taky Žid“, nasedne a odjede. Proto se občas divím, že v naší – jak někteří s hrdostí prohlašují – sekulární zemi slaví Vánoce i veřejné osvětlení.

Nechci tady řešit to, co má kdo na zahradě, na domě nebo v domě, nebo co je k vidění a k mání v supermarketech; ačkoli mě to v některých případech konsternuje sebevíc, dokážu to stále ještě nějak pochopit. Nechci se v tomto článku ptát na nic jiného než na tu „výzdobu“, na kterou se chtě nechtě musíme dívat všichni; ta se totiž platí z financí města, které by mohly být použity smysluplněji, například na opravu chodníků, podchodů nebo zastávek.

Reklama

Kolik celá ta paráda vůbec stojí? Jaký účel to má vlastně plnit? A komu to vůbec prospěje? Z ulice stejně jdou lidi domů a tam to mají uděláno po svém, slaví si svoje Vánoce, nebo třeba o týden dřív Chanuku, nebo taky neslaví vůbec nic, a mají na to plné právo. Ne všichni tedy Vánoce slaví, a ne všichni ti, kdo tak činí, holdují kýči, kterým svítící obrazce na stojanech a vánoční stromy na náměstích podle mého názoru jsou.

Ptám se, proč vyhazovat peníze na něco, co samo o sobě nemá žádnou hodnotu, ani žádný pořádný účel. Řečmi o „vánoční atmosféře“ mě neobalamutíte – každý si ji přece může udělat u sebe doma takovou, jakou chce. Tuším, že kdyby se jednoho roku na lampách neobjevilo nic, nikdo by kvli tomu neuspořádal před radnicí demonstraci.

Nebylo by lepší chodit o Vánocích (a nejen o Vánocích) čistými, světlými a nepáchnoucími podchody, které vedou na pěkný dlážděný chodník, než zakopávat o nerovnosti na asfaltu, pokud je mokro, čvachtat se ve vodě, která se nemá z asfaltových chodníků kam vsáknout, nebo se během chůze houpat na rozviklaných kusech x let starých popraskaných dlaždic a mít přitom nad hlavou „vánoční atmosféru“ a 1. ledna se pár minut dívat, jak další tisícovky letí do vzduchu v ohňostroji? Neříkám, že zrušení těchto atrakcí je všespasitelné, ale ušetřily by se tak aspoň nějaké peníze, za které by se mohlo aspoň něco opravit. Byla by to dlouhodobější investice než ohňostroj.

Vezměme to z druhé strany: když už naši radní tolik milují kýč, proč ke všeobecné spokojenosti nepostaví o Velikonocích na místo stromu na náměstí obří vejce? Nejlépe i se slepicí.